De Compound

De compoundboog is de laatste ontwikkeling van de boog.

Via een ingewikkeld verenstelsel of met gebruik van katrollen levert de boog meer werpkracht.
De compoundboog heet een jachtboog te zijn, kort om dat je hem makkelijk door struiken mee kan nemen en krachtig is door een goede pijlinslag.

Als men de boog uittrekt gaat dit eerst nogal zwaar tot het punt van de z.g. 'let-off', dan vermindert het uittrekgewicht vaak tot 49%.
Omdat de boog kort is verdient het aanbeveling een zogenaamd losapparaat te gebruiken omdat bij het gebruik van de vingers de pijl op de pees afgeklemd kan worden. Soms gebruikt men ook vingerbeschermers.

Ook compoundbogen mogen worden voorzien van stabilisatoren en een vizier. Het vizier mag, in tegenstelling tot Freestyle, wel een lens bevatten. Samen met de Peepsight, een onderdeeltje in de pees waarin een klein gaatje zit, vormt het vizier een soort verrekijker die 4 tot 8 keer vergroot.

Een ander verschil met Freestyle en Bare bow is dat de schutter gebruik mag maken van een 'release'. Dat is een apparaatje dat aan de pees wordt geklikt en waarmee de pijl wordt gelost door het indrukken van een knopje. Er wordt geschoten met aluminium of carbon pijlen.

JoomShaper