Prehistorie

De vraag hoe, wanneer en waar het gebruik van het boog het eerste is verschenen is een veel gestelde vraag, waar nooit een duidelijk antwoord op is gekomen. Het is zeer waarschijnlijk dat we er ook nooit achter zullen komen waar de oorsprong van het boogschieten ligt.

De pijl en boog zijn hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit Azië. De onderzoeken naar verschillende culturen heeft al heel veel informatie opgeleverd en waarschijnlijk zal er in de toekomst nog veel boven naar boven komen.
De Indianen en de Turken waren uitstekende boogschutters, wat zij deden kon niemand hun nadoen.

De boog heeft al zeer vroeg een grote rol in de geschiedenis van de mens een gespeeld. Wereldwijd werd de boog gebruikt, maar niet overal zijn er sporen van pijl of boog gevonden. Dit is te wijten doordat de bogen en pijlen van natuurlijke materialen gemaakt zijn; tijdelijke materialen.
Als we informatie zoeken over het gebruik van de boog dan moeten we ons voornamelijk richten op de pijlpunten, en voornamelijk de stenen pijlpunten.

De allereerste wapens, de knuppel en de stok hadden het nadeel dat de mens zijn prooi tot op een zeer kleine afstand moest naderen.
Door het gooien van een scherpgemaakte stok was er al een grote verbetering, maar het bereik was nog veel te klein. Het versterken van de speerpunt door de speerpunt een tijdje in het vuur te houden, en in latere periode met stenen punten was geen echte verbetering. De pijlpunten werden gemaakt van diverse materialen zoals dierlijke botten, hoorn, steen, en na de ontdekking van metalen natuurlijk ook hiervan

Het gebruik van de boog is hoofdzakelijk voor de jacht en om zich te verdedigen tegen de wilde dieren. Doordat de boog ontstaan is kon men gemakkelijker op de gevaarlijke dieren gaan jagen, doordat men op lange afstanden kon gaan jagen.
De dieren die toen leefde hadden zeer dikke huiden en het binnendringen van de speren was niet erg diep, dit betekent dat ze voornamelijk op kleinere dieren moesten gaan jagen om aan voedsel te geraken.
Door het gebruik van pijl en boog konden de latere steentijd -mensen gevaarlijkere dieren doden zoals buffels, en wilde zwijnen. Als gevolg door het jagen op wilde dieren stierven ze uit zoals de mammoet.

JoomShaper