De Pijl

De pijl meer dan een tak met veren

De pijl bestaat uit een schacht (het buisje), een punt van staal (insert), een nok, een stop en een aantal veren.
Als oefenmateriaal voor de beginner wordt aangeraden glasfiber pijlen te gebruiken, deze zijn minder duur en zijn niet zo vlug krom bij een verkeerde behandeling.

Een zwaardere boog (groter geleverde kracht) eist een stijvere pijl, waardoor de wanddikte en buitendiameter van de pijl moet worden aangepast.
De buigzaamheid (spine) van de pijl moet daardoor aangepast worden. Met andere woorden een zwaardere pijl heeft meer massa, en blijft dus langer in zijn snelheid volhouden. Terwijl een lichte pijl door zijn gering gewicht eerder door luchtweerstand en wind wordt afgeremd. Bij een grote afstand zal een lichte pijl de afstand echter vlugger overbrugd hebben.

Bij tegenwind of zijwind zal een zwaardere pijl echter door zijn massa (gewicht) niet zo snel uit zijn koers raken. Het gewicht en de spinewaarde zijn dus zeer belangrijk. Alle pijlen moeten voorzien zijn van of de naam van de schutter of een ander kenmerk.
Zelf samengestelde pijlen zijn over het algemeen goedkoper. Het zelf maken verlangt echter wel enige handigheid en geduld.

JoomShaper