Fita-Field

Veldschieten begint rond maart en eindigt rond november.
Veldschieten is een outdoor wedstrijd en gebeurt dan ook alleen buiten.
jacht- en veldschieten krijgt de laatste jaren steeds meer bekendheid.
Een jachtronde bij de boogschutters heeft niets te maken met jagen op wild. Wel is het veldschieten ontstaan in Amerika, Canada, Zweden en Groot-Brittannië als trainingsmogelijkheid voor het jagen met de boog.
De afstanden bij deze wedstrijd variëren voor recurve -en compoundschutters van 5 tot 60 meter, voor 'barebowers' varieert de afstand van 5 tot 50 meter.
Per geschoten pijl is een maximum score van 5 punten mogelijk (zie figuur onder als voorbeeld). In totaal kan er een maximum score van 360 punten behaald worden. Wanneer de wedstrijd twee dagen duurt is een maximum score van 720 mogelijk.

Het parcours van een veldronde, en ook van de jachtronde bestaat uit 14 of meer doelen. Op elk doel worden 3 gemerkte pijlen geschoten.
Als het veldparcours geschoten is, volgt nog het jachtparcours.
De blazoenen zijn verdeeld in 3 zones die 5,4 of 3 punten tellen.

De organisator bepaalt vooraf de plaats en de schietafstanden bij verschillende doelen, die al of niet bekend worden gemaakt aan de schutter.
Men ontmoet dus bekende en onbekende afstanden. Het parcours is meestal zeer afwisselend, er wordt tussen de bomen doorgeschoten, bergopwaarts of bergafwaarts, elke ronde heeft zijn bekoring. Al wandelend en schietend gaat men van het ene doel naar het andere.
Het vergt erg veel conditie van de schutter, maar het is de moeite waard om het te doen.
Bij het Veld- en Jachtschieten worden twee soorten schutters onderscheiden:

- de z.g. free-style schutters (FITA-round regels)
- e z.g. bare-bow schutters (bogen zonder enig richtmiddel)

JoomShaper